NEW YORK - De beurzen in New York gaven vrijdag terrein prijs. Het sentiment stond flink onder druk door de vrees dat de kredietcrisis overslaat op de reële economie. Toch wist Wall Street nog hogere verliezen van eerder op de dag weg te werken.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen daalde 312 punten, ofwel 3,6 procent, tot 8378,95 punten. De Dow verloor in de hele handelsweek meer dan 5 procent.

De breed samengestelde S&P 500 zakte 3,5 procent tot 876,77 punten, terwijl de technologiegraadmeter Nasdaq 3,2 procent inleverde en sloot op 1552,03 punten. Eerder op dag was er op Wall Street sprake van lichte paniek en liepen de verliezen van de belangrijkste indices op tot boven de 5 procent.

Winstwaarschuwingen
De angst bij beleggers werd veroorzaakt door een reeks winstwaarschuwingen van Aziatische en Europese bedrijven, waaronder Sony, Samsung, Daimler, Renault en Air France-KLM. De beurzen in Azië en Europa leden vrijdag zware verliezen.

De Amerikaanse autofondsen gingen achteruit na tegenvallende cijfers en vooruitzichten van onder meer Toyota, Renault, PSA Peugeot Citroën en Daimler. General Motors verloor 2,5 procent en Ford koerste 0,5 procent omlaag.

Beleggers zijn bang dat de verslechterende economische omstandigheden hun weerslag hebben op de bedrijfsresultaten. Analisten denken dat de kwartaalwinsten van de bedrijven in de S&P 500 met gemiddeld 11 procent zullen dalen. Begin oktober rekenden ze gemiddeld nog op 2,9 procent hogere winsten.

Verslechtering
"Ze kijken nog eens naar de wereldwijde situatie en zien dat deze verslechtert. Dat betekent dat de winsten zullen tegenvallen en dat er weinig goede investeringskansen zijn", stelde een Amerikaanse vermogensbeheerder.

Bankaandelen stonden onder druk omdat beleggers vrezen dat financiële instellingen nog meer moeten afschrijven op slechte leningen. Maar ook technologiebedrijven zoals Apple (min 1,9 procent) en IBM (min 2,7 procent) daalden omdat de markt bang is dat consumenten hun hand vaker op de knip zullen houden.

Olieprijs
De olieprijs zakte bijna 5 procent tot onder de 65 dollar per vat (van 159 liter). Olieconcern ExxonMobil, zwaargewicht in de Dow, verloor 1,9 procent en Chevron verloor 4,3 procent.

Op de valutamarkt verzwakte de euro verder ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde 1,2570 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen was de euro nog 1,2670 dollar waard.