WASHINGTON - De Amerikaanse overheid overweegt kapitaalinjecties in grote Amerikaanse verzekeraars. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde zaterdag dat de regering geld uit het steunfonds voor de financiële sector hiervoor wil inzetten.

In ruil voor het extra kapitaal zou de Amerikaanse staat aandelen in de verzekeraars krijgen. Eerder werd door middel van deze constructie al 125 miljard dollar in negen Amerikaanse banken gepompt.

Het steunfonds van 700 miljard dollar was oorspronkelijk bedoeld voor het opkopen van slechte bezittingen van banken. Nadat Europese landen, waaronder Nederland, echter waren overgegaan tot kapitaalinjecties, volgde de Amerikaanse regering dit voorbeeld en paste zijn reddingsplannen aan.

Bankensector
Tot nu toe leek de verzekeringsbranche de kredietcrisis beter te doorstaan dan de bankensector. Door de dalende aandelenkoersen en het afnemen van de waarde van schuldpapier van bedrijven, zijn de balansen van veel verzekeraars de laatste tijd echter geraakt.

Volgens de krant zouden Amerikaanse verzekeraars de injecties kunnen gebruiken om hun financiële positie te verbeteren, zonder dat ze verliezen op papier door verkopen hoeven om te zetten in verliezen in geld.

In Nederland kunnen verzekeraars net als banken een beroep doen op een steunfonds van 20 miljard euro van de Nederlandse overheid. Verzekeraar Aegon bestudeert op dit moment nog of en onder welke voorwaarden het bedrijf van het fonds gebruik zou willen maken. Vorig weekeind kreeg bankverzekeraar ING een lening van 10 miljard euro uit het fonds.