Voor wie wat meer eisen stelt aan de beeldkwaliteit van zijn beeldscherm, brengt NEC een nieuwe monitor op de markt: een 22 inch computerscherm met een S-PVA lcd-paneel.

De meeste lcd-monitoren hebben een zogeheten TN-paneel. Deze lcd-panelen zijn goedkoop en snel, maar ze hebben dikwijls ook een belabberde kijkhoek en beschikken doorgaans niet over de beste kleurweergave. Mensen die professioneel met beeld bezig zijn, zoals fotografen en vormgevers, maar ook pc-gebruikers die gewoon een kritisch oog hebben, kunnen beter voor een ander soort scherm gaan.

De nieuwe P221W van NEC is zo'n scherm. Het 22 inch scherm heeft de gangbare resolutie van 1680 bij 1050 pixels, maar valt op door zijn brede kleurenpalet en 96 procent dekking van AobeRGB. Het contrast bedraagt 1000:1, de helderheid 300 cd/m2 en de kijkhoek is 178 graden.

De kleurenpracht gaat wel ten koste van de responstijd: die bedraagt 16 milliseconden. NEC's nieuwe scherm is vanaf december verkrijgbaar in de VS en gaat daar 475 euro kosten. Een Nederlandse lanceerdatum en prijs zijn nog niet bekend.