AMSTERDAM - De Europese effectenmarkten sloten vrijdag diep in de min, maar maakten nog zwaardere verliezen van eerder op de dag goed. De Europese beurzen trokken zich tegen het eind van de handel op aan meevallende koersverliezen op Wall Street.

De AEX-index in Amsterdam sloot 11,93 punten, ofwel 4,6 procent, lager op 245,92 punten. De MidKap-index van middelgrote sloot 5,1 procent in de min op een stand van 350,57 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren respectievelijk 5 en 5,6 procent. In Parijs sloot de beurs 3,5 procent in de min.

De AEX stond in de middaghandel bijna 10 procent in de min. Voorafgaand aan de opening van Wall Street leek er sprake van paniek. De handel in futures voor de beurzen in New York werd automatisch stilgelegd omdat de maximaal toegestane koersdaling op een dag werd bereikt. Uiteindelijk viel de schade bij de opening enigszins mee.

Klappen
Financiële fondsen kregen vrijdag nieuwe klappen. ING en Aegon sloten 11,1 en 3,5 procent lager. ING noteerde eerder op de dag zelfs bijna 22 procent in de min. Aegon meer dan 10 procent.

"Het wantrouwen tegenover de financiële sector is nog altijd erg groot", zei beleggingsanalist Erwin Blok van vermogensbeheerder De Vries & Co over de sterke koersdalingen. Volgens Blok maken allerlei partijen op de beurs hun beleggingen te gelde, omdat zij elders niet aan financiering kunnen komen.

Ook vrijdag bekendgemaakte zwakke Britse data en een stortvloed aan winstwaarschuwingen zetten de beurzen fors lager. Uit cijfers van het Britse nationale bureau voor de statistiek blijkt dat de Britse economie in het derde kwartaal met 0,5 procent is gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal viel de economische groei in Groot-Brittannië al terug tot nul procent op kwartaalbasis.

Opening
Al bij de opening doken de beurzen in de min. Beleggers maakten zich zorgen over de ontwikkelingen in opkomende markten in Azië, waar de aandelenkoersen hard omlaag vielen. Een sterke winstdaling van Samsung Electronics en een winstwaarschuwing van Sony van donderdag zorgden daar voor paniek. "Het lijkt wel of iedereen de hand op de knip houdt", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer over het beleggerssentiment.

Een winstwaarschuwing kwam ook van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Het bedrijf verwacht dat het moeilijk wordt zijn doelstelling voor de operationele winst van 1 miljard euro te halen. Het fonds daalde 2,9 procent.

Ahold schitterde op de negatief gestemde beurs in Amsterdam met een plus van 10,7 procent. Het bedrijf maakte volgens Koenders "sterke resultaten" bekend. De totale omzet voor Ahold kwam in het derde kwartaal 3,9 procent hoger uit op 5,8 miljard euro.

Olieproductie
De OPEC verlaagde vrijdag de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag. De verlaging gaat op 1 november in. Oliehandelaren waren evenwel niet onder de indruk. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde vrijdag na de bekendmaking van het nieuws tot onder de 64 euro, ruim 6 procent minder dan donderdag.

De euro maakte weer een stevige val. De munt ging bij het slot voor 1,2670 dollar van de hand tegen 1,2875 dollar bij het slot van de Europese beurshandel donderdag.