DEN HAAG - De gemiddelde Nederlandse particuliere belegger heeft in een jaar tijd de helft van zijn ingelegde vermogen zien verdampen. Dat stelt hoofd economische zaken Patrick Beijersbergen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vrijdag.

En de gemiddelde particuliere belegger steekt 105.000 euro in aandelen, wat betekent dat die minstens 50.000 euro in rook heeft zien opgaan. Ook weet de VEB te melden dat een op de vijf Nederlandse huishoudens begin dit jaar actief belegde.

Nederlandse beleggers hebben een voorkeur voor 'Nederlandse' fondsen zoals Shell, Unilever, ING, Aegon en Ahold. "Die laatste tegenwoordig wat minder." Een aandeel als ING deed volgens Beijersbergen eind 2007 nog 26,75 euro, vrijdag noteerde het aandeel 7,20 euro.

Uitzitten
"Maar zelfs met een gespreide portefeuille, met ook buitenlandse fondsen, is de portefeuille gehalveerd." De VEB adviseert particulieren dan ook goed na te denken over hun persoonlijke situatie. "Normaliter beleg je voor de lange termijn, dan moet je dit gewoon uitzitten. Beleg je met geleend geld of geld dat je nu nodig hebt, dan had je het niet moeten doen."

De beurs wordt altijd gekenmerkt door ups en downs "maar dit is wel heel extreem." Eind 2007 stond de AEX op 515 punten, vrijdag sloot die op 246 punten.