AMSTERDAM - De geruststellende mededeling voor Engelse klanten van ING dat de bank dankzij het Nederlandse depositogarantiestelsel spaartegoeden dekt tot 100.000 euro, valt niet in goede aarde bij het ministerie van Financiën. "Dat is niet de bedoeling", aldus een woordvoerder vrijdag.

ING werft op zijn Engelse website spaarders met de woorden "de spaartegoeden van onze klanten zijn gegarandeerd tot 100.000 euro (ongeveer 77.700 pond) onder het Nederlandse depositogarantiestelsel". Voor Britse banken geldt een regeling tot 65.000 euro.

De mogelijkheid bestaat, aldus de woordvoerder, dat De Nederlandsche Bank tegen deze vorm van reclame zal optreden. Minister van Financiën Wouter Bos gaf woensdag aan dat hij banken die reclame maken met de regeling zal aanpakken. De Nederlandse regering nam een week geleden onder aanvoering van Bos met een injectie van 10 miljard euro en de aanstelling van twee overheidscommissarissen een aandeel in de in kredietproblemen geraakte bank.

In totaal verwijst ING via bijkantoren in vier Europese landen naar het Nederlandse stelsel. CDA en GroenLinks willen dat de Autoriteit Financiële Markten ingrijpt.