AMSTERDAM - Het aandeel ING heeft vrijdag op de beurs in Amsterdam opnieuw zware averij opgelopen. De koers stond halverwege de middag op een verlies van bijna 14 procent op 6,97 euro.

Het verlies van ING liep eerder op de dag hard op zonder duidelijk aanwijsbare redenen. Op het dieptepunt bedroeg de daling meer dan 20 procent, waarmee het aandeel veel minder waard werd dan op het laagste punt vorige week vrijdag.

Begin deze week leek de rust rond de bankverzekeraar juist weergekeerd nadat het concern een kapitaalinjectie van 10 miljard euro had gekregen van de Nederlandse staat. De overheidssteun was noodzakelijk nadat beleggers de week ervoor het vertrouwen in de onderneming leken te hebben verloren.

Kapitaal
"ING heeft een hele sterke kapitaalpositie, zoals maandag bekend is gemaakt", zei een woordvoerder van ING vrijdag. "Verder reageren we nooit op koersbewegingen." Het ministerie van Financiën liet weten een rustig weekeinde te verwachten, nadat het ministerie een aantal weekeinden druk bezig is geweest met de kredietcrisis.

Op de Europese beurzen duikelden ook de koersen van andere financiële fondsen. Verzekeraar Aegon stond in Amsterdam bijna 12 procent lager, bankverzekeraar SNS Reaal daalde ruim 10 procent. Beide fondsen worden genoemd als kandidaten die mogelijk ook een beroep moeten doen op staatssteun.

Brussel
In Brussel kreeg het Belgische bankconcern KBC te maken met een zware koersval. De koers duikelde ruim 28 procent op berichten dat de bank mogelijk ook steun nog heeft. Het verlies halveerde nadat het concern liet weten over een sterke kapitaalsbasis te beschikken.

"Het wantrouwen tegenover de financiële sector is nog altijd erg groot", zei beleggingsanalist Erwin Blok van vermogensbeheerder De Vries & Co over de sterke koersdalingen. Volgens Blok maken allerlei partijen op de beurs hun beleggingen te gelde, omdat zij elders niet aan financiering kunnen komen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel een verlies van 8,7 procent op 235,40 punten. Op het dieptepunt stond de belangrijkse beursgraadmeter op het Damrak op 232,43 punten. Dit kwam neer op een daling van bijna 10 procent ten opzichte het slot van donderdag.