AMSTERDAM - Corruptie kan grootse vormen aannemen, zo hebben speurneuzen van de overheid in Bangladesh ondervonden. Tijdens een controle stuitten zij op een voorval waarbij 122 arbeiders betaald bleken te zijn voor het repareren van een toilet.

In negen regiokantoren van de staatsdienst voor telecommunicatie trof hoofdinspecteur Hanif Iqbal in totaal voor 3,7 miljoen euro aan verdachte rekeningen aan. Volgens de corruptiebestrijder had de staatsdienst ook een rekening liggen voor 100 elektriciens, zonder dat er ook maar een kabel was aangeraakt, zo meldt de online editie van de krant The Daily Star.

Om het allemaal nog wat erger te maken stonden 256 werknemers geregistreerd voor een portie papierwerk die een enkele werknemer in een paar uur zou kunnen uitvoeren. Zeventien hooggeplaatste ambtenaren kunnen een dagvaarding verwachten naar aanleiding van de ontdekkingen.

Taj Mahal
Het hoofd van een nationale waarheidscommissie tegen corruptie, Rahman Khan, kan de ironie van de grootschalige toiletreparatie wel inzien: "Ik denk dat de dienst een nieuwe Taj Mahal wilde bouwen," aldus Khan. Sinds de instelling van de commissie in mei van dit jaar hebben al 253 ambtenaren, 28 van hun vrouwen en 24 zakenmannen zich vrijwillig aangegeven wegens omkoping of een andere vorm van fraude.

Na de aanstelling van een tijdelijke, door het leger gesteunde regering in januari is de strijd tegen corruptie opgevoerd in het Aziatische land. Tussen 2000 en 2005 viel het land de twijfelachtige eer te beurt om jaarlijks de lijst met meest corrupte landen aan te voeren, bleek eerder uit gegevens van de non-gouvernementele organisatie Transparancy International.