AMSTERDAM - De energietarieven gaan volgens Nuon per 1 januari fors omhoog. Voor een gemiddeld huishouden valt de energierekening hierdoor 160 euro per jaar hoger uit. Dat zegt het energiebedrijf vrijdag tegenover persdienst GPD.

De jaarlijkse energienota van een doorsnee gezin zal boven de 2000 euro uitkomen. De tariefstijging hangt samen met de hoge olieprijzen van de afgelopen tijd.

Gas wordt 11 procent duurder en elektriciteit 21 procent. In juli werd energie al 8 procent duurder. De recente dalingen van de olieprijs kan, mits blijvend, wel leiden tot lagere tarieven vanaf juni volgend jaar, aldus Nuon.

Gemiddelde
De januaritarieven zijn volgens commercieel directeur Erik Roddenhof van Nuon gebaseerd op het gemiddelde van de energieprijzen tussen mei en november. En dat gemiddelde ligt hoog, aldus Roddenhof. Volgens hem ontkomen ook andere energiebedrijven niet aan een verhoging.

Dit jaar betaalde Nederlandse gezinnen gemiddeld 1869 euro voor gas en licht. Sinds 2000, toen de gemiddelde jaarnota 867 euro bedroeg, is de energierekening meer dan verdubbeld. Klanten met een meerjarig vaste prijscontract, inmiddels 450.000 van de 2,2 miljoen Nuon-klanten, krijgen geen hogere voorschotnota.

Vervelend
Roddenhof noemt de hogere tarieven 'vervelend', maar het is volgens hem misschien "goed dat mensen weer eens schrikken van hun rekening". "Energie is schaars, en wordt steeds schaarser", aldus de directeur.