AMSTERDAM - Te midden van een toenemende recessievrees rapporteerde softwaremaker Microsoft donderdag een kwartaalwinst van 4,37 miljard dollar. "Het is belangrijk om de zaken in perspectief te blijven zien", aldus financieel directeur Chris Liddell tijdens een persconferentie.

De winststijging van 2 procent lijdt bij 's werelds grootste softwareconcern tot optimistische vooruitzichten: het bedrijf verwacht dat de omzet het komende kwartaal met 10 tot 12 procent zal stijgen. "We blijven voorlopig inkomstengroei zien", zei Liddell.

Volgens Liddell werden de marktomstandigheden in september wel "duidelijk slechter", maar hoeveel kon hij niet zeggen. Desondanks groeide de inkomsten uit servers voor bedrijven met 18 procent, een teken dat de ict-sector nog niet zwaar te lijden heeft onder de kredietcrisis.

Tevreden
"Investeerders waren vanwege de kredietcrisis op het ergste voorbereid. Zij zouden tevreden moeten zijn met de nette kwartaalcijfers," aldus een analist tegenover persbureau Reuters. De nettowinstgroei kwam uit op een bescheiden 1,9 procent.

Online wil het nog steeds niet vlotten met het bedrijf uit Redmond: de internetdivisie verdubbelde zijn rode cijfers en kwam uit op 480 miljoen dollar verlies, maar boekte desondanks een omzetgroei van 15 procent.

Groei
Voor het fiscale bedrijfsjaar, dat bij Microsoft eindigt in juni, rekent het concern wel op dalende groeicijfers: een groei van 7 in het geval van een "diepe recessie" tot maximaal 10 procent groei als het meest optimistische scenario uitkomt. Vorig jaar groeide het bedrijf nog met 18,2 procent.

Per aandeel kwam de winst uit op 48 (dollar)cent. De verwachtingen van analisten, die uitgingen van een winst per aandeel 47 dollarcent, werden daarmee overtroffen. De omzet was met 15,06 miljard dollar ook hoger dan verwacht en groeide 9 procent ten opzichte van een jaar geleden.