AMSTERDAM - De internetbeleggingsbank BinckBank heeft in het derde kwartaal de winst zien dalen. De nettowinst kwam uit op 7,4 miljoen euro tegen 8,4 miljoen euro een jaar eerder.

Dit blijkt uit resultaten die de onderneming vrijdag heeft gepresenteerd. De winst daalde doordat BinckBank volgens boekhoudregels moest afschrijven op het klantenbestand van Alex. Deze voormalige concurrent werd eind vorig jaar overgenomen van Rabobank.

Ten opzichte van het tweede kwartaal groeide de nettowinst met 27 procent. Exclusief de afschrijvingen op Alex steeg de winst met 7 procent tot 14,7 miljoen euro. Binck zag het aantal rekeninghouders met bijna 6 procent stijgen tot 262.400. Het merendeel daarvan, meer dan achtduizend, waren spaarders. Het bedrijf verwelkomde 5500 nieuwe beleggers.

Onrus
Veel beleggers durfden door alle onrust op de beurzen niet te handelen, aldus bestuursvoorzitter Thierry Schaap. Het aantal transacties daalde in vergelijking met een jaar geleden. "Maar toen zagen wij een recordaantal transacties. Dat was een fantastisch kwartaal."

BinckBank verklaarde dat in de eerste weken van oktober zich 5500 nieuwe beleggers hebben aangemeld, evenveel dus als in het gehele derde kwartaal. Volgens de bank hebben deze klanten de koersdalingen in de afgelopen weken beschouwd als een "goed instapmoment".

Spaarmarkt
Op de spaarmarkt heeft BinckBank momenteel last van tegenwind. De bank heeft inmiddels 50.000 spaarders binnengehaald door een hoge rente te bieden, maar verwacht de komende tijd minder hard te groeien door de onrust onder spaarders of hun geld wel veilig is bij banken. Topman Schaap zei dat BinckBank in twee tot vier jaar moet kunnen beschikken over 1,5 miljard euro aan spaarvermogen. Eind september was dat 962 miljoen euro.

BinckBank gaat door met het onlangs gestarte inkoopprogramma van eigen aandelen. Schaap "BinckBank heeft een sterke kapitaalpositie. Wij hebben niet zoals veel andere banken grote afschrijvingen moeten doen op de beleggingsporteuille."