LONDEN - De financiële crisis kan honderden investeringsfondsen de kop kosten. Dat zou leiden tot een massale uitverkoop van aandelen en blinde paniek, die mogelijk alleen kan worden bezworen door de effectenbeurzen langdurig te sluiten.

Dat sombere beeld schetste de vooraanstaande Amerikaanse econoom Nouriel Roubini donderdag, aldus de Britse krant The Daily Telegraph. Roubini, een professor aan de universiteit van New York die al in 2006 de huidige financiële crisis zag aankomen, voorziet een langdurige en diepe recessie.

Die zal volgens hem "het begin van het einde" markeren van de Amerikaanse economische hegemonie. Hij sluit niet uit dat dit gepaard zal gaan met een "grootscheepse, akelige oorlog".

"Wij betalen nu de prijs voor de grootste beleggings- en kredietzeepbel uit de geschiedenis", zei Roubini tijdens een bijeenkomst van hedgefondsen in Londen. De econoom gelooft niet dat de redingsplannen van overheden nog veel zullen uithalen. De financiële markten reageren er volgens hem nauwelijks meer op. "En de beleidsmakers zijn door hun opties heen", aldus Roubini.