AMSTERDAM - Pensioenfonds ABP beraadt zich op stappen tegen het financiële concern Fortis. "We zijn in juni niet goed geïnformeerd door het bestuur van Fortis", aldus directeur vermogensbeheer Roderick Munsters donderdag. Hij sluit juridische stappen niet uit.

ABP kocht in juni voor bijna 500 miljoen euro aandelen van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar. ABP stelde toen dat de koop "een mogelijkheid was om het aandeel Fortis te kopen op een aantrekkelijk prijsniveau". ABP betaalde 10 euro per aandeel. De aandelen zijn per stuk momenteel nog ongeveer 1 euro waard.

Fortis had volgens Munsters aangegeven verschillende stappen te ondernemen om de balans te versterken. "Ze zouden veel gaan doen, maar er is bijna niks gebeurd." Hij is "boos, verbaasd en geschrokken" door de situatie. Fortis werd onlangs opgesplitst en deels genationaliseerd nadat bleek dat het concern zwaar was getroffen door de kredietcrisis.

Het belang van ABP in Fortis bedroeg eind juni circa 2,5 procent. ABP wil niet zeggen hoe groot het belang in Fortis momenteel is of hoeveel het belang nog waard is. Munsters gaf wel aan dat ABP verliezen op omgevallen banken en verzekeraars heeft kunnen mijden. "Fortis is een uitzondering."