WASHINGTON - De voormalige topman van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Alan Greenspan, is geschokt door de omvang van de huidige financiële crisis. Hij pleit voor meer regels voor banken en nam afstand van zijn eigen vroegere beleid om de financiële markten vrijwel geheel vrij te laten.

Greenspan zei in een toespraak voor de commissie voor overheidstoezicht van het Huis van Afgevaardigden dat hij al drie jaar geleden sterke vermoedens had dat de risico's die banken namen werden onderschat. "Deze crisis is echter veel groter gebleken dan alles wat ik mij had kunnen voorstellen", aldus de voormalige president van de Federal Reserve.

Greenspan leidde de Fed van 1987 tot 2006. Hij brak in die periode menigmaal een lans voor zelfregulering in de financiële sector. "Private regulering is in het algemeen veel beter gebleken om het nemen van excessieve risico's tegen te gaan dan overheidstoezicht", zei de Fed-directeur in een toespraak in 2005.

Beleid
Donderdag vroeg Greenspan zich evenwel vertwijfeld af hoe het zo ver heeft kunnen komen dat het financiële systeem als geheel op losse schroeven is komen te staan. "Wat is er misgegaan met het wereldwijde economische beleid dat vier decennia lang zo goed heeft gewerkt?"

Volgens Greenspan is meer regelgeving in de huidige situatie de enige uitweg. Zo vindt hij dat uitgevers van schuldpapieren aan strengere voorwaarden moeten voldoen. Alleen zo kan een andere bank er zeker van zijn dat de prijs van beleggingsproducten strookt met de risico's die eraan kleven.

Ook de financiële steun van de overheid aan in problemen geraakte financiële instellingen kan op Greenspans instemming rekenen. Hij sprak zijn steun uit voor het reddingsplan voor banken van maximaal 700 miljard dollar, dat de Amerikaanse regering onlangs door het Congres loodste.