AMSTERDAM - Een cao-conflict bij het overslagbedrijf Ceres in de Amsterdamse haven is volledig uit de hand gelopen. De werknemers legden donderdagochtend opnieuw enkele uren het werk neer. Toen ze rond het middaguur weer aan de slag wilden gaan, probeerde het management dat te verhinderen.

Dat heeft een woordvoerder van vakbond FNV Bondgenoten laten weten. Volgens hem weigerde de directie onder meer de sleutels van de kranen en de auto's te geven. Uiteindelijk slaagde het personeel er toch in tegen de zin van de baas aan het werk te gaan, stelt de zegsman.

Pesterijen
Ook woensdag staakten de havenwerkers enkele uren en verbood het management hun vervolgens weer aan de slag te gaan. Volgens de woordvoerder van FNV Bondgenoten is sprake van pesterijen. Ceres weigert elk commentaar op de kwestie. De vakbond geeft de directie nu een paar dagen om over het conflict na te denken. Acties blijven in die tijd waarschijnlijk uit.

Het personeel van Ceres legde de afgelopen weken al meerdere malen het werk neer. De 235 havenwerkers zijn ontevreden over de loonschalen waarin het bedrijf hen indeelt. Ook willen ze meer loon, omdat de laatste echte verhoging zou dateren uit 2002.

Geruchten
Medewerkers lieten donderdag weten dat er de afgelopen dagen extra onrust onder het personeel heerst door geruchten over een mogelijke overname van de firma. Ook hier wil het bedrijf niets over zeggen.

Ceres heeft twee terminals in de Amsterdamse haven: een algemene en een voor containers. Die laatste is omstreden sinds hij in 2002 openging. Ondanks een miljoeneninvestering van de gemeente haalde de terminal pas in 2005 zijn eerste vaste klanten binnen. Vorig jaar verkocht de hoofdstad haar aandelen aan de Japanse multinational NYK, die daarmee de hele firma in handen kreeg.