NEW YORK - De Amerikaanse overheid overweegt 40 miljard dollar uit te trekken om het aantal gedwongen huisuitzettingen terug te dringen. Dat meldt The Wall Street Journal donderdag. Miljoenen Amerikanen dreigen hun huis kwijt te raken omdat ze de hypotheek niet kunnen betalen.

Met het overheidsplan moeten banken worden gestimuleerd om problematische hypoteekleningen om te vormen in leningen die mensen zich wel kunnen veroorloven. De overheid zou daarbij een deel van de verliezen op de nieuwe leningen op zich nemen.

Wanbetalingen op te dure hypotheken vormen een van de belangrijkste oorzaken van de huidige kredietcrisis. Volgens economisch onderzoeksbureau Moody's zullen tot en met 2010 nog 4,3 miljoen Amerikanen hun huis verliezen omdat ze niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Dat is bijna drie keer meer dan in normale economische tijden.

Huizenbezitters
De Amerikaanse regering heeft de afgelopen weken ingrijpende maatregelen genomen om de kredietmarkten te ontdooien en banken en verzekeraars te redden, en nu staat het ministerie van Financiën onder grote druk om de in de problemen geraakte huizenbezitters tegemoet te komen.

Het ministerie onderzoekt daarbij ook de mogelijkheden om het enkele weken geleden ingestelde noodfonds van 700 miljard dollar in te zetten om zelf probleemhypotheken over te nemen of te herstructureren. Dit is echter zeer lastig omdat het grootste deel van de zogenoemde subprime-leningen in kleine stukken is opgedeeld en aan vele verschillende partijen is doorverkocht.