TURIJN - Het Italiaanse industriële concern Fiat Group heeft donderdag bij de publicatie van de kwartaalcijfers over een pessimistische vooruitblik gegeven voor 2009. Volgens het concern kan de winst met 85 procent dalen door de afzwakkende economie, afnemende autoverkopen en de financiële crisis.

Fiat verwacht dat de nettowinst volgend jaar uitkomt tussen de 400 miljoen en 1,2 miljard euro. Voor dit jaar wordt nog gerekend op een winst van 2,6 miljard. In het ergste geval kan de wereldwijde vraag naar de producten van Fiat met 10 tot 20 procent dalen. De autoproducent (Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Ferrari, Maserati en het truckmerk Iveco) heeft veel last van de teruglopende verkopen in Italië en in de rest van Europa en van de hoge materiaalkosten.

In het derde kwartaal nam de nettowinst met 3 procent toe tot 468 miljoen euro, terwijl de omzet met 3 procent steeg tot ruim 14 miljard euro. Fiat profiteerde van een sterke verkoop van landbouwmachines van dochtermerk CNH in opkomende markten. De cijfers vielen beter uit dan verwacht.