HEERLEN - De beurscrisis drukt zwaar op de schouders van pensioenreus ABP. De dekkingsgraad, de mate waarin het fonds in de toekomst de pensioenen kan garanderen, is in het derde kwartaal met 14 procentpunt teruggelopen tot 118 procent eind september.

Dat is lager dan de vereiste 125 procent, zo liet ABP donderdag weten. Het beheerd vermogen daalde met 10 miljard euro naar 195 miljard euro. Het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren verloor over de eerste negen maanden 9,8 procent op zijn beleggingen.

Gehaald
ABP heeft De Nederlandsche Bank (DNB) gemeld dat de dekkingsgraad van het pensioenfonds is gedaald tot onder de vereiste 125 procent. De ontstane situatie heeft volgens ABP naar verwachting echter geen belangrijke gevolgen voor de premie en het beleggingsbeleid.

"Er is sprake van een reservetekort, geen dekkingstekort", aldus het pensioenfonds in een toelichting. Wat de ontstane situatie betekent voor de indexatie, ofwel de compensatie voor inflatie, kan ABP nu nog niet aangeven.

Herstelplan
ABP is verplicht een herstelplan op te stellen, waarin het fonds laat zien dat de vermogenspositie binnen maximaal 15 jaar weer aan de wettelijke eisen voldoet. Voor eind dit jaar zal het pensioenfonds dit plan aan DNB overleggen.

ABP is het pensioenfonds voor 2,7 miljoen werkgevers en werknemers in overheids- en onderwijsinstellingen in Nederland. ABP behoort tot de top drie van grootste pensioenfondsen ter wereld.