AMSTERDAM - Door de kredietcrisis en de economische teruggang is de dekkingsgraad van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn in het derde kwartaal gedaald naar 126 procent van 143 procent.

De dekkingsgraad, die weergeeft in hoeverre een pensioenfonds aan toekomstige verplichtingen kan voldoen, lag eind september nog wel boven de vereiste 125 procent. Dat meldde het pensioenfonds donderdag.

"We zijn heel blij met die 126 procent", zei directeur Peter Bordorff in een toelichting. "Maar oktober heeft nog niet veel zegeningen gebracht. We zitten daarom momenteel in een situatie van een reservetekort."

Vermogen
In het derde kwartaal heeft het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, voorheen bekend als PGGM, 5,5 procent verloren op zijn beleggingen. Dat komt met name door de malaise op de aandelenbeurzen. Het belegd vermogen daalde met ruim 4 miljard euro tot 81,9 miljard euro.

De ontwikkeling van de dekkingsgraad heeft volgens het pensioenfonds mogelijk gevolgen voor de indexering, ofwel de compensatie voor inflatie. Het bestuur van het fonds beslist in december of het deelnemers volledig compenseert voor inflatie. Normaal gesproken wordt dit besluit in november genomen, maar het is wegens de turbulentie op de markten met een maand uitgesteld.

Niets te vrezen
Het fonds voor de zorgsector telt 1,14 miljoen deelnemers. Dat is ongeveer 1 procent meer dan eind 2007. Het aantal pensioengerechtigden steeg met 5,6 procent tot ruim 212.000. Borgdorff laat weten dat zij "niets hoeven te vrezen". Zowel deelnemers als pensioengerechtigden worden volgens hem gecompenseerd voor eventuele kortingen.

Borgdorff vindt vooruitblikken moeilijk. "De beursmalaise is hier vanzelfsprekend het onderwerp van de dag", aldus de directeur. "Er heeft zich in de hele geschiedenis nog geen verschijnsel voor gedaan zoals nu. We weten helemaal niet waar het naar toe beweegt."

ABP
De beurscrisis leidde donderdag ook bij pensioengigant ABP tot zorgelijke gezichten. Het bedrijf maakte bekend dat dekkingsgraad in het derde kwartaal met 14 procentpunt is teruggelopen tot 118 procent eind september.