AMSTERDAM - Na een dramatische week kiezen de aandelenbeurzen nog steeds geen richting. Vorige week kelderde de AEX tot onder de 260 punten. Daarmee bereikte de index de op twee na laagste stand in zijn 25-jarig bestaan.

NUzakelijk vroeg Fred Huibers, hoogleraar economie en beleggingsbeheerder bij het Haags Effektenkantoor, hoe ver een index eigenlijk kan dalen. "Een index kan in ieder geval niet op nul uitkomen. Dit kan alleen maar als alle bedrijven binnen een index tegelijkertijd failliet gaan."

"Bedrijven houden altijd waarde", aldus Huibers. "Een nulpunt is alleen mogelijk als alle economische activiteit verdwijnt, we zouden daarvoor eigenlijk terug moeten naar de prehistorie."

Fortis
Maandag dikte de AEX 10,6 procent aan. Vanochtend steeg de index in eerste instantie met bijna 6 procent tot iets boven de 300 punten, totdat de hervatting van de handel in het aandeel Fortis om 11 uur roet in het eten gooide. Het aandeel opende maar liefst 63 procent lager. Huibers denkt wel dat het reddingsplan voor de financiële sector, waartoe de eurolanden afgelopen weekeinde besloten, in het algemeen een goede uitwerking zal hebben op de aandelenmarkten.

Het absolute dieptepunt van de AEX deed zich voor in 1987, tijdens de nasleep van Zwarte Maandag. De graadmeter behaalde toen een laagste waarde van 69,1 punten.

Op 19 oktober 1987 stortten de beurzen wereldwijd in, met als enige concreet aanwijsbare reden een sterk stijgende rente. Toen de Amerikaanse Dow Jones-index, algemeen gezien als de belangrijkste index ter wereld, na een weekend vol spanning in één dag een kwart van zijn waarde verloor, was echter het hek van de dam.

Internetbubbel
In maart 2003 belandde de AEX op zijn volgende laagste punt, de index kwam toen op 218,4 punten terecht. Na het knappen van de internetbubbel, rond de eeuwwisseling, ontstond een 'bear market' die in maart 2003 zijn dieptepunt beleefde. Hierna krabbelden de beurzen weer langzaam op.

Het record van de AEX dateert van 4 september 2000. Toen bereikte de index een stand van 701,6 punten.