BRUSSEL - De piek van de financiële crisis lijkt misschien voorbij, maar de piek van de problemen in de echte economie en de arbeidsmarkt moet nog komen. Nu is de tijd om de echte economie te redden, waarschuwden dinsdag zowel de Europese werkgevers- als werknemersbonden, vooruitlopend op de EU-top.

Vooral de investeringen maken nu een ongekende daling door, stelde de Europese werkgeversfederatie BusinessEurope, de vereniging van veertig ondernemingsorganisaties zoals VNO-NCW. De organisatie wil haar groeiraming voor de eurolanden over 2009 "aanzienlijk verlagen" vergeleken met de raming van 1,7 procent uit het voorjaar.

Volgens hen moet de EU daarom vooral de draad oppakken van een groot pakket aan economische hervormingen. De EU probeert al tijden om de economie te versoepelen door bijvoorbeeld overbodige regels te schrappen en fors te investeren in onderzoek.

Recessie
Tegelijk sloeg de Europese vakbeweging ETUC dinsdag alarm over de dreigende recessie. "Bij autofabrieken staan de terreinen vol met onverkochte auto's, bouwbedrijven krijgen geen nieuwe opdrachten meer, in winkels blijft het stil", vertelde secretaris-generaal John Monks van de vakbeweging, waarbij ook FNV, CNV en MHP zijn aangesloten.

Als oplossing eisen de bonden dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verder verlaagt: goedkopere leningen moeten de economie een impuls geven. De vakbondsfederatie wil verder dat werkgevers afblijven van de koopkracht van hun medewerkers. "Werknemers hoeven niet een nog hogere prijs te betalen voor de financiële problemen, bovenop het geld dat we al bijleggen als belastingbetaler", zei Monks.

Milieuprojecten
De vakbondsvoorman pleit verder voor een groot EU-investeringsfonds voor milieuprojecten, zoals zuiniger vliegtuigmotoren. "Want waar vindt de financiële sector nog het geld voor riskante investeringen in het milieu?."Monks wil het geld hiervoor vinden door hogere belastingen op superrijken ("een deel van hen heeft deze financiële problemen immers veroorzaakt") en wellicht ook een heffing op grote financiële transacties.