AMSTERDAM - De wereldwijde economische crisis heeft flinke gevolgen voor de it-uitgaven komend jaar. Analistenbureau Gartner voorspelt een daling van de budgetten in Europa.

In het slechtste scenario daalt de wereldwijde groei van it-uitgaven in 2009 naar 2,3 procent, meldde Gartner maandag. Eerder becijferde het bureau de toename nog op 5,8 procent.

Europa krijgt de meeste klappen. De Europese IT-uitgaven vertonen zelfs een daling, maar Gartner noemt geen percentages. In de VS en en Japan blijven ze stabiel. Stijgingen zijn er alleen nog in 'opkomende' economieën.

2009
Voor de IT-uitgaven in het vierde kwartaal heeft de kredietcrisis nog weinig grote gevolgen. De meeste impact wordt pas komend jaar gevoeld.

Maar volgens Gartner zijn er wel lessen geleerd van de recessie rond 2001, toen er rigoureus werd gesneden in IT-begrotingen. Doordat IT nu meer is verweven met de rest van het bedrijf, zijn projecten moeilijker stop te zetten. Daardoor zal de teruggang nooit zo erg worden als zeven jaar geleden, denkt het bureau.

Gartner is niet het enige adviesbureau dat zijn schattingen over IT-uitgaven moest bijstellen door de kredietcrisis en de paniek op de beurs. Vorige maand paste Forrester ook al zijn wereldwijde groeicijfers naar beneden aan.