BRUSSEL - Het aandeel Fortis is dinsdag om 11.00 uur 63 procent lager geopend, waarmee het 2 euro waard werd. De koersval had tot gevolg dat de AEX-index in Amsterdam terugzakte naar een stand van 292 punten. Voordat de handel in Fortis begon, stond de graadmeter boven de 300 punten.

De handel in Fortis was sinds vorige week maandag opgeschort in afwachting van een verklaring van het financiële concern. Het aandeel noteerde op dat moment 5,41 euro. In het eerste weekend van oktober werd het concern ontmanteld en opgedeeld tussen Nederland, België, Luxemburg en de Franse bank BNP Paribas.

Fortis meldde dinsdag in een verklaring dat het verwacht aan al zijn schuldverplichtingen te kunnen voldoen. De bank en verzekeraar beraadt zich momenteel op de strategie en het dividendbeleid en verwacht dit zo spoedig mogelijk naar buiten te brengen.

Ander bedrijf
Het aandeel Fortis staat voor een ander bedrijf dan voor de ontmanteling en opdeling van de bankverzekeraar. Het beursgenoteerde bedrijf omvat nu nog een divisie internationale verzekeringen, een belang van 66 procent in de besmette kredietportefeuille, opbrengsten uit de verkoop van onderdelen en financiële verplichtingen.

Beleggers hebben zes dagen moeten wachten om te mogen handelen in aandelen Fortis. De waarde van het aandeel is sinds het begin van dit jaar zo'n 90 procent gedaald.