DEN HAAG - De Tweede Kamer wil meer informatie over de miljardengaranties van de overheid aan Nederlandse banken. Op die manier moet de geldstroom tussen banken weer op gaan komen.

Volgens de PvdA blijven banken elkaar echter hoge rentes rekenen omdat de randvoorwaarden voor de staatswaarborg niet bekend zijn.

Rentes
"De rentes die banken elkaar rekenen, zijn duidelijk nog niet omlaag gegaan. De banken wachten op meer details", aldus Paul Tang van de PvdA. Het CDA wil meer informatie over de dochterondernemingen die veel Nederlandse banken in het buitenland hebben. "Wat voor invloed heeft dat op de garantiestelling?", aldus Kamerlid Frans de Nerée.

Eerder werd al bekend dat een meerderheid in de Tweede Kamer het kabinetbesluit steunt om voor een bedrag van 200 miljard euro garant te staan voor leningen die banken elkaar onderling verstrekken.

SP
Volgens de SP bewijst de huidige financiële crisis dat er moet worden gedacht aan schaalverkleining. "Er zijn banken in Europa die te groot zijn om te mogen omvallen. Schaalverkleining lijkt wenselijk. Is er ook een Europees rampenplan voor als dat gebeurt?" vraagt Kamerlid Ewoud Irrgang zich af.

Tang valt Irrgang bij. "Sommige banken zijn te groot om te redden. Dat hebben we ook in IJsland gezien. Daarom pleit ik voor één Europese toezichthouder op banken." Irrgang vindt dat echter "een brug te ver".

Aandeel
Nederland heeft een bedrag van 20 miljard euro gereserveerd om banken in financiële nood van extra kapitaal te voorzien. In ruil voor een injectie zal de staat een aandeel in de bank nemen. Tang constateert dat veel banken zich niet melden voor financiële steun, omdat dit door de markt als een slecht teken zou kunnen worden opgevat.

"Kunnen wij niet dwingender optreden en levertraan toedienen? Dat is vies, maar uiteindelijk wel gezond", zegt hij. Ook GroenLinks wil banken dwingen tot een kapitaalinjectie, zoals al in Groot-Brittannië het geval is.

Salarissen
Daarnaast willen met name PvdA en SP dat het kabinet de salarissen aanpakt van topbankiers die er een potje van hebben gemaakt. Eerder nam de regering van Groot-Brittannië ook daarin het voortouw. "Het blijkt dat het mogelijkheid is", aldus Tang daarover.