DEN HAAG - Nederland stelt zich garant voor een bedrag van 200 miljard euro voor de leningen die banken onderling met elkaar afsluiten. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende maandag in Den Haag bekendgemaakt.

De maatregel is een uitwerking van het reddingsplan dat de vijftien landen van de eurozone zondag in Parijs overeenkwamen. De regeringsleiders spraken af om garant te staan voor grensoverschrijdende leningen die banken elkaar onderling verstrekken. De landen moeten hun eigen invulling daaraan geven.

Volgens de premier is de maatregel nodig om de geldstromen weer op gang te brengen. Banken hebben moeite aan liquide middelen te komen vanwege het gebrek aan vertrouwen. Daardoor is volgens de premier het geldverkeer tussen banken nagenoeg opgedroogd en dat is schadelijk voor het financieel stelsel en de economie.

De garantstelling komt bovenop de injectie van 20 miljard in een noodfonds dat het kabinet onlangs instelde. Daar kunnen financieel gezonde instellingen tijdelijk op terugvallen totdat de situatie in de financiële sector weer normaal is.

Duitsland
De Duitse regering schiet banken te hulp met een reddingsplan ter waarde van 480 miljard euro. Het voorstel is goedgekeurd door bondskanselier Angela Merkel en zal deze week nog worden besproken in het parlement, zo meldde het Duitse ministerie van Financiën maandag in een verklaring.

Het gaat om een directe kapitaalinjectie van 80 miljard euro en de instelling van een fonds van 400 miljard euro om leningen die banken onderling aan elkaar verstrekken te garanderen. Ook houdt de overheid een reserve van 20 miljard om eventuele verliesgevende investeringen van banken over te nemen. Het voorstel is uitgewerkt in samenspraak met de Duitse centrale bank, de financiële toezichthouders en vertegenwoordigers uit de financiële wereld.

Het doel is "de financiële markt te stabiliseren, de Duitse economie van kapitaal te voorzien en de veiligheid van spaarders en investeerders te waarborgen", aldus de verklaring. "De uitzonderlinge situatie op de markt vraagt om uitzonderlinge maatregelen".

Frankrijk
Ook de Franse regering heeft twee staatsfondsen in het leven geroepen die de Franse bankensector moeten ondersteunen. Het gaat om een fonds dat 40 miljard euro beschikbaar stelt aan banken die extra geld nodig hebben. Het andere fonds staat garant voor maximaal 320 miljard euro aan leningen van banken onderling.

De Oostenrijkse regering stelt tot 100 miljard euro beschikbaar aan zijn banken. Dat meldde minister Wilhelm Molterer van Financiën maandag. Er wordt maximaal 15 miljard euro uitgeleend aan de banken. Daarnaast staat de regering garant voor 85 miljard euro aan leningen van banken onderling.