RIJSWIJK - Nederlanders staan voor om en nabij 1 biljoen euro (1030 miljard) in het krijt bij banken en instellingen die geld uitlenen. Dat blijkt maandag uit cijfers die het CBS en het Kadaster desgevraagd hebben verstrekt.

De grootste nationale schuld betreft de hypotheken. Daaraan hebben we volgens het Kadaster rond 1 biljoen euro (1004 miljard euro) uitstaan.

"Dat cijfer is een indicatie", verduidelijkt een woordvoerster. Zo wordt vaak een hoger bedrag ingeschreven dan wordt opgenomen, in verband met notaris- en verbouwingskosten. Volgens het Kadaster zijn de notarissen "niet helemaal bij" met het verwerken van vervallen hypotheken.

Kredieten
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit Leidschenveen blijkt dat Nederlanders eind augustus voor 17,6 miljard euro hadden uitstaan aan consumptieve kredieten. Leningen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto. Daar bovenop stonden we met zijn allen 8,8 miljard euro rood.

Uit cijfers van het CBS blijkt ook dat de schulden voor ongeveer een kwart worden goedgemaakt door spaartegoeden. Eind augustus hadden Nederlanders 247,5 miljard euro een spaargeld.