LONDEN - Britse banken gaan waarschijnlijk maandag bekendmaken in hoeverre zij gebruik maken van kapitaalinjecties door de Britse overheid.

De banken HBOS, Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds TSB en Barclays zullen samen naar verwachting 35 miljard pond sterling (44 miljard euro) aan noodkrediet vragen van de regering. Dat meldde de zondagskrant Sunday Times.

De maatregel is zonder precedent en maakt de Britse regering de grootste aandeelhouder van in ieder geval twee banken, HBOS en RBS. Sunday Times noemde geen specifieke bron. RBS zal de regering om minstens 10 miljard pond (12,6 miljard euro) vragen en HBOS 10 miljard. Lloyds TSB zou 7 miljard pond nodig hebben en Barclays 3 miljard.

Particulieren
De banken hebben voornamelijk particulieren en kleine bedrijven als klant. De Britse regering kondigde enkele dagen geleden aan aandelenbelangen in de acht grootste banken van Groot-Brittannië te willen nemen in ruil voor een kapitaalinjectie van in totaal 50 miljard pond (64,6 miljard euro). Ook stelt de Bank of England 200 miljard pond beschikbaar aan banken voor extra liquiditeit.

De details over de injecties komen naar verwachting maandagochtend voor de opening van de beurshandel naar buiten. Volgens de Sunday Times zou de beurshandel in Londen maandag kunnen worden stilgelegd om de markt de tijd te geven het nieuws te verwerken.

Britse banken hebben de laatste dagen harde klappen gekregen op de beurs door zorgen over hun liquiditeit en mogelijke extra verliezen door de financiële crisis. Zo verloor RBS de afgelopen week op de beurs in Londen 62 procent van zijn waarde. Daardoor zakte de marktwaarde van de bank tot onder de 12 miljard pond.