RIYAD - De beurzen in het Midden-Oosten leden zondag opnieuw stevige verliezen door aanhoudende zorgen over de financiële crisis. Op de beurs in Dubai sloot de hoofdindex 5,4 procent lager. De beurs in Saudi-Arabië kon niet profiteren van een renteverlaging door de Saudische centrale bank.

De beleggers in het Midden-Oosten deden hun aandelen in de verkoop nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zondagnacht niet tot concrete voorstellen kwam om de crisis te beteugelen. Ook de fors lagere olieprijs zette het sentiment onder druk. De olieprijs is met bijna 8 procent gedaald tot onder de 80 dollar per vat.

Vorige week leden de beurzen in de Golfregio ook al zware verliezen, in navolging van de dramatische koersdalingen in Azië, Europa en de Verenigde Staten. De Nikkei in Tokio daalde vrijdag het sterkst sinds 1987 en de Dow sloot op het laagste punt in vijf jaar.

Saudi-Arabië
De Verenigde Arabische Emiraten maakten zondag bekend alle banktegoeden te zullen garanderen. Ook wordt extra liquiditeit in de markt gepompt om het banksysteem draaiende te houden. In Saudi-Arabië ging de rente zondag met een half procentpunt omlaag tot 5 procent. De hoofdindex in Riyad daalde echter 1,6 procent tot het laagste niveau sinds medio 2004.

De grootste verliezen werden geleden op de beurs in Tel Aviv. De Israëlische beurs daalde ruim 15 procent, het zwaarste verlies in elf jaar. De handel in Israël werd zondag geopend na een vakantie van vier dagen. In Doha verloor de beurs 7,2 procent en de beurs in Egypte daalde 7,4 procent.