WASHINGTON - "De Amerikanen zien de problemen op de financiële markten nog steeds teveel als een bedrijfsongeluk en niet als een belangrijk economisch probleem dat moet worden opgelost."

Dat stelde minister van Financiën Wouter Bos zaterdagavond na afloop van de vergaderingen van het bestuurscomité van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).  De minister toonde zich verbaasd over de afwezige houding van de Amerikanen tijdens de vergaderingen. Zij lieten zich op de belangrijkste momenten van de topconferentie vertegenwoordigen door hoge ambtenaren, minister van Financiën Henry Paulson en centralebankpresident Ben Bernanke hadden de zaal toen al verlaten.

"Ik had de hoop dat in de huidige crisis de wal het schip wel zou keren", ging de minister in op de terughoudendheid van de Verenigde Staten om zich te onderwerpen aan scherper financieel toezicht. "Bij de Britten zien we daar wel iets van, bij de Amerikanen weinig."

Tevreden
 Bos is wel tevreden dat alle leden van het IMF de problemen van de kredietcrisis onderkennen en er alles aan willen doen om de crisis op te lossen. "Alle landen zijn het erover eens dat het vertrouwen in banken moet worden hersteld en dat belangrijke banken van een faillissement moeten worden gered", aldus de minister.

Bij de vergadering schaarden alle 185 lidstaten van het IMF zich achter het reddingsplan dat de zeven rijkste landen (G7) een dag eerder presenteerden. "Dat plan laat aan gevoel voor urgentie of duidelijkheid niets te wensen over", aldus Bos.

Rol
De minister benadrukte echter dat alle landen willen dat het IMF een sterke en leidende rol neemt in de discussies over de nieuwe vormgeving van de internationale financiële markten. "Van de Verenigde Staten kunnen we die leiding nu niet verwachten, dat is heel pijnlijk."

Een van de belangrijkste punten waar landen het volgens Bos niet over eens zijn, is de mate waarin overheden slechte leningen van banken moeten overnemen. De Verenigde Staten doen dit via het veel besproken reddingsplan ter waarde van 700 miljard dollar wel. Andere landen, waaronder Groot- Brittannië, zijn terughoudender. Zij eisen dat banken zelf een deel van de 'vergiftigde leningen' via afschrijvingen opruimen. Pas daarna komt de overheid met steun over de brug. "Zelf ben ik ook geneigd om dat als de beste route te zien", aldus Bos.