WASHINGTON - De zeven belangrijkste industrielanden hebben vrijdag een gemeenschappelijk actieplan aangekondigd voor de aanpak van de mondiale financiële crisis.

"Alle beschikbare instrumenten" worden aangewend om "stelselmatig" belangrijke financiële instituties te ondersteunen en daarmee voor de ondergang te behoeden.

"De G7 is vandaag overeengekomen dat de huidige situatie om dringende en buitengewone maatregelen vraagt", staat in de verklaring. "We verplichten onszelf samen te werken om de financiële markten te stabiliseren en de kredietstroom te herstellen, om de wereldeconomie te ondersteunen".

Om het vertrouwen in de financiële wereld te herstellen, moet zowel particulier als ook overheidskapitaal in voldoende mate ter beschikking worden gesteld. De maatregelen moeten zo gekozen worden dat de belastingbetaler beschermd wordt en mogelijk schadelijke gevolgen voor andere landen vermeden worden.

IMF
Bij de bijeenkomst in Washington waren de ministers van Financiën en topmannen van centrale banken aanwezig van de leden van de G7: Frankrijk, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Japan, Canada en de VS. De G7 schuift dit weekeinde ook aan bij de IMF-vergadering in Washington. Daar zijn ook minister Bos en bankpresident Wellink bij aanwezig.