WASHINGTON - "De overheid grijpt niet in om beurskoersen omhoog te helpen, maar om het vertrouwen tussen banken weer te herstellen." Dat stelde minister van Financiën Wouter Bos vrijdag in Washington aan de vooravond van internationaal topoverleg over de kredietcrisis.

De minister reageerde hiermee op het feit dat de donderdag aangekondigde miljardeninjectie voor "gezonde" banken en verzekeraars een nieuw bloedbad op de beurzen niet wist te voorkomen. "De ontvangst op de markten hield vandaag niet over", stelde Bos met gevoel voor understatement, "maar vanuit de financiële wereld horen wij dat men blij is met dit plan."

Volgens Bos wordt er bij elk reddingsplan veel te eenzijdig gekeken naar de reactie op de beurzen. "Ik heb de laatste weken zoveel irrationeel gedrag gezien. De beurswereld is echt een hele andere wereld, die los staat van de vraag of banken hun werk nog kunnen doen."

Vangnet
"We hebben het publiek en de markt het vertrouwen willen geven dat de overheid bereid is om als vangnet te dienen voor gezonde banken die in de problemen zijn geraakt", aldus Bos. Hij maakt zich geen zorgen over het feit dat banken nog niet massaal op de toegezegde steun hebben ingetekend. "Als banken het niet nodig hebben, staan ze er beter voor dan we dachten. Dat zou mooi zijn, we hoeven het hele bedrag ook niet per se uit te geven."

Bos praat zaterdag samen met centralebankpresident Nout Wellink met ambtsgenoten van de negentien andere grootste economieën ter wereld over de financiële crisis. Volgens de minister is het daarbij van het grootste belang dat er een signaal wordt gegeven dat landen alles zullen doen om het vertrouwen weer te herstellen.

Een concreet internationaal reddingsplan lijkt daarbij echter nog ver weg. De G7, de groep van zeven rijkste industrielanden, gaf vrijdag aan "door te zullen gaan met samenwerken om de financiële wereld te stabiliseren", maar maakte niet duidelijk hoe een reddingsplan eruit zou moeten zien. "Er is eenheid over de doelen, maar ik lees weinig over de instrumenten die daarvoor gebruikt kunnen worden", aldus Bos in een eerste reactie op de verklaring van de G7.

Verschillen
Bos en Wellink benadrukten dat het heel lastig is om alle landen op een lijn te krijgen. "Je vraagt een land toch om een stukje van de rekening van een ander te voldoen" aldus Wellink. Bos ziet daarbij grote verschillen tussen kleine landen en grote landen, die bij grote reddingsoperaties tegen hogere kosten aanlopen. "Het feit dat iedereen in zijn achterhoofd toch denkt hoeveel gaat het mij kosten, maakt het allemaal heel lastig."

De kans is volgens Bos dan ook niet groot dat er dit weekeinde al over "Sarkozy-achtige plannen voor een totaal nieuwe financiële architectuur" wordt gepraat. "Het zal eerder over het crisismanagement voor de komende dagen gaan."

De onrust op de financiële markten gooit ook de schema's van de ministers in Washington in de war. Het overleg van de landen die internationaal de meeste leningen hebben uitstaan, waaronder Nederland, werd vanwege de G7-top op vrijdag afgeblazen. Ook een voor dinsdag gepland bezoek van Bos aan Wall Street gaat niet door. "Het zou zomaar kunnen dat mijn aanwezigheid in Nederland tegen die tijd alweer meer gewenst is", aldus de minister.