NEW YORK - Wall Street kon vrijdag geen richting vinden. De Amerikaanse effectenbeurzen gingen van diepe minnen naar grote plussen en weer terug door nervositeit onder beleggers.

Ze raakten aan de ene kant in paniek door de bevroren kredietmarkten, wat een recessie zou kunnen bespoedigen. Aan de andere kant hopen beleggers dat de G7-top in Washington de financiële crisis het hoofd zal bieden met gecoördineerde acties.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de week af met een verlies van 128 punten, ofwel 1,5 procent, tot 8451,19 punten. De Dow opende bijna 9 procent lager en noteerde daarmee kort onder de 8000 punten, de laagste stand in vijf jaar tijd.

Nasdaq
De breed samengestelde S&P 500 noteerde 10,70 punten, ofwel 1,2 procent, lager tot 899,22 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 4,39 punten (0,3 procent) steeg tot 1649,51 punten.

"De grootte van wat er gaande is, is ongekend. Mensen zijn bang", aldus een Amerikaanse handelaar. Volgens een collega was er sprake van koopjesjagen.

Handelaren kochten onder meer aandelen van financiële instellingen. De zakenbank JPMorgan Chase noteerde 13,5 procent hoger. Ook Citigroup stond in de plus, 9,1 procent. Ook industrieel conglomeraat General Electric was populair. De koers ging 13,1 procent omhoog.

Autosector
General Motors ging 2,7 procent omhoog, nadat het had laten weten geen faillissement te hoeven aanvragen in de moeilijke automarkt. De autosector wordt gezien als het mogelijk volgende slachtoffer na de financiële sector.

Verzekeraar AIG moest het ontgelden en ging 2,5 procent omlaag. Beleggers zijn bang dat er opnieuw liquiditeitsproblemen zijn voor de verzekeraar, nadat bekend werd dat het bedrijf 9 miljard euro van de staat had geleend.

Staal
Staalconcern Alcoa was vrijdag in de Verenigde Staten net als zijn evenknie ArcelorMittal in Europa een van de zwaarste verliezers op de beurs. De vraag naar staal neemt sterk af bij een economische recessie. Het concern verloor 9,7 procent van zijn beurswaarde.

Handelaren trokken zich massaal terug uit olie. Op de Amerikaanse termijnmarkten werd een vat ruwe Amerikaanse olie voor ruim 80 dollar verhandeld, 6,8 procent onder de prijs van donderdag. Energieconcern ExxonMobil daalde 8,3 procent, terwijl het aandeel van branchegenoot Chevron 9,6 procent naar beneden dook. ConocoPhillips ging 10,4 procent omlaag.

De euro noteerde 1,3390 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag was de Europese munt nog 1,3460 dollar waard.