AMSTERDAM - Marktplaats heeft opnieuw wijzigingen doorgevoerd in zijn beleid rond zogenaamde veelplaatsers. Adverteerders klagen over een zwalkend beleid.

Advertenties van verkopers die meer dan 40 producten of diensten per week aanbieden, worden sinds donderdag standaard onderaan de lijst geplaatst. De maatregel moet een grotere diversiteit aan advertenties opleveren.

Marktplaats nam afgelopen juli al een aantal maatregelen om veel-adverteerders te ontmoedigen. Destijds werden maximaal 100 advertenties per maand bovenaan de lijst geplaatst. Dat aantal kon tegen betaling worden uitgebreid.

Tegoed
Met de nieuwste wijzigingen van deze week verdwijnt de optie om tegen betaling extra advertenties bovenin de rij te plaatsen. Adverteerders die al hebben betaald voor plaatsing bovenaan hebben een tegoed ontvangen.

De maatregel leidde in juli tot forse kritiek van adverteerders. Tegenstanders zagen het als een manier om extra omzet te genereren. Marktplaats ontkende destijds dat het nieuwe systeem bedoeld was om zijn inkomsten te verhogen.

Ergeren
Marktplaats komt hiermee voor de tweede keer dit jaar terug op een wijziging. Eerder dit jaar draaide de advertentiesite een tariefsverhoging terug. Gebruikers ergeren zich aan dit zwalkende beleid. "Iedereen merkt dat ze een onzeker beleid voeren. Elke maand passen ze het weer aan omdat ze geen idee hebben van hoe dingen werken. Het komt mij erg amateuristisch over," reageert forumgebruiker kabelman.

"Volgens mij zijn ze met al hun belachelijke regels en wijzigingen daar van de grootste vervuiler en vernietiger van hun eigen site," vult ChrisChris aan.