AMSTERDAM - De kredietcrisis dreunde de afgelopen week door op de beurvloeren. De AEX-index, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, koerste vrijdag af op het laagste punt in ruim vijf jaar.

Ondanks ingrepen van overheden en centrale banken wereldwijd werd de handel de hele week in de greep gehouden door angst van beleggers voor een recessie.

De week begon al in mineur met een zogenoemde zwarte maandag. In Amsterdam verloor de AEX 9,1 procent en verzekeraar Aegon zag bijna een kwart van zijn beurswaarde in rook opgaan. De handel in het aandeel Fortis was stilgelegd, zodat beleggers de waarde konden uitrekenen na de reddingsoperatie in het voorgaande weekeinde. In Amerika ging de toonaangevende Dow-Jonesindex maandag door de magische 10.000 puntengrens.

Dinsdag
Na het slagveld dat maandag plaatsvond lieten de beurzen dinsdag geen enkel herstel zien. De AEX sloot op het laagste niveau in meer dan vier jaar tijd. Ook Wall Street ging weer hard onderuit. Bank of America maakte een smak van ruim 26 procent. De toonaangevende Japanse Nikkei-index dook dinsdag gedurende de handel voor het eerst in vijf jaar door de grens van 10.000 punten.

De renteverlaging door centrale banken wereldwijd kon de Europese beleggers woensdag niet in hogere sferen brengen. Na een kortstondige opleving, zakten de koersen weer in. ING leed een koersverlies van bijna 11 procent. Aanvankelijk leek het erop dat Wall Street de neergaande lijn van de afgelopen vijf handelsdag ging doorbreken, maar uiteindelijk sloten de Amerikaanse beurzen ook lager.

Vuurwerk
Donderdag belandden de Europese beurzen in het laatste handelsuur toch weer in het rood. In Londen zorgden de banken en verzekeraars voor het echte vuurwerk, mede dankzij een woensdag aangekondigd reddingsplan van de Britse overheid. Hypotheekbank HBOS steeg met ruim 30 procent. Wall Street ging opnieuw over de gehele linie stevig omlaag.

Het door de Nederlandse regering ingestelde steunfonds van 20 miljard euro voor de financiële sector heeft vrijdag geen einde gebracht aan de duizelingwekkende dalingen van de beurskoersen. De AEX in Amsterdam sloot wederom met een fors verlies (8,5 procent), tot 258,05 punten. In Fortis wordt nog steeds niet gehandeld.

Op de belangrijke aandelenbeurzen in Azië speelde zich vrijdag een drama af. Handelaren deden hun aandelen massaal van de hand en de beursbarometers sloten met groot verlies. Ook in de Verenigde Staten stonden de koersen halverwege de handelsdag diep in rode cijfers.