FAIRFIELD - Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric heeft in het derde kwartaal onder druk van de financiële crisis minder winst geboekt.

De nettowinst daalde met 22 procent tot 4,31 miljard dollar. Dat maakte de concurrent van Philips op het gebied van verlichting en medische systemen vrijdag bekend.

De omzet steeg met 11 procent tot 47,2 miljard dollar. De cijfers komen overeen met de prognoses van analisten. Het concern verlaagde eind september wegens de kredietcrisis zijn winstverwachtingen voor het hele jaar. GE bevestigde vrijdag deze herziene vooruitzichten.

Energie
De winst bij de financiële tak GE Finance daalde met 33 procent tot 2 miljard dollar door de onrust in de financiële sector. Met de activiteiten op het gebied van energie, technologie en media werden wel hogere winsten geboekt. GE is het moederbedrijf van televisiezender NBC Universal.

Het aandeel GE heeft dit jaar ongeveer de helft van zijn waarde verloren. Het bedrijf wordt vanwege zijn grote omvang en uiteenlopende activiteiten als een belangrijke barometer van de Amerikaanse economie gezien.