WASHINGTON - De wereldeconomie zit in een bijzonder moeilijke situatie, maar de crisis kán worden opgelost. Dat stelde de topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, donderdag in Washington aan de vooravond van de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank.

Strauss-Kahn riep vooral de Europese landen op tot samenwerking. "Er bestaan geen binnenlandse oplossingen voor deze crisis en solo-acties moeten worden vermeden. Alle landen zijn onderdeel van dit probleem en alle landen moeten dus ook bijdragen aan de oplossing ervan."

Een kans voor samenwerking doet zich dit weekeinde voor als ministers van financiën en centralebankiers in Washington samenkomen voor de jaarvergadering van het IMF. "Dat worden drie heel drukke dagen" aldus Strauss-Kahn.

Vertrouwen
De IMF-topman benadrukte dat landen vooral acties moeten ondernemen die de economische groei stimuleren, zoals de georkestreerde internationale renteverlaging die verschillende centrale banken woensdag doorvoerden. Elk beleid is volgens hem echter kansloos zolang er geen vertrouwen is in de bankensector. "Het vertrouwen is het eerste dat moet worden hersteld."