AMSTERDAM - De inflatie in Zimbabwe is opgelopen tot 231 miljoen procent in juli. Een maand eerder bedroeg de inflatie in het Afrikaanse land nog 11,2 miljoen procent.

De stijging is volgens de plaatselijke krant The Herald te wijten aan hogere prijzen voor brood en granen. De machtsverdeling tussen president Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai lijkt de economische crisis waarin het land zich bevindt, vooralsnog niet te hebben verlicht.  

Volgens de Zimbabwaanse overheid ligt de oorzaak van de hyperinflatie bij sancties die Westerse overheden het land opleggen. Critici zoeken de aanleiding echter in het landhervormingsprogramma van Mugabe, dat tot doel heeft om een groot deel van de rijke landbouwgronden in handen van blanke boeren terug te geven aan de zwarte Zimbabwanen. De economie van Zimbabwe is de laatste 10 jaar met bijna 50 procent gekrompen.

Samenstelling
In september kwamen Mugabe en Tsvangirai na een maandenlange strijd overeen dat de eerste president van het land zou blijven, terwijl laatstgenoemde de rol van  minister-president op zich zou nemen. De twee partijen kunnen het echter nog altijd niet eens worden over de samenstelling van het nieuwe kabinet.

Eind september heeft de centrale bank van Zimbabwe nog bankbiljetten met een hogere waarde uitgegeven om het tekort aan contanten te bestrijden. De biljetten, met een waarde van 10.000 en 20.000 Zimbabwaanse dollar, moeten de burgers uit de brand helpen. Vanwege de geldtekorten vormen zich lange rijen voor de banken.