AMSTERDAM - ING Direct, de internetbank van ING, heeft Britse spaartegoeden ter waarde van bijna 4 miljard euro gekocht van twee geplaagde IJslandse banken. Dat meldde ING woensdag.

De overname van de spaartegoeden is in samenspraak met de Britse overheid en toezichthouders. ING heeft geen overnameprijs bekendgemaakt.

Kaupthing
Het gaat om spaartegoeden van 160.000 klanten ter waarde van 2,5 miljard pond sterling (3,2 miljard euro) van de IJslandse bank Kaupthing. Ook koopt ING voor 538 miljoen pond (695 miljoen euro) spaartegoeden van 22.200 klanten van Heritable Bank, de Britse tak van het IJslandse Landsbanki. Landsbanki is het moederbedrijf van de internetspaarbank Icesave.

Kaupthing was woensdag genoodzaakt een noodlening van 5 miljard kroon (702 miljoen dollar) aan te gaan bij de Zweedse centrale bank. Bij Icesave konden Nederlandse en Britse klanten dinsdag hun spaartegoeden niet meer opnemen.

Sterk signaal
Analist Paul Beijsens van zakenbank Theodor Gilissen vindt het een "sterk signaal dat ING in deze tijd nog een overname kan doen". Volgens de analist is er nog wel veel onduidelijk over zowel de prijs die ING betaalt als de details van de overname. "Ik denk dat het Britse ministerie van financiën garant staat voor de 4 miljard euro. Het ministerie zal vervolgens het geld proberen terug te halen bij de IJslandse banken."

"ING Direct bevindt zich in een sterke positie", aldus bestuurder Johan de Wit van ING Direct in een verklaring. De Wit is tevreden dat ING snel actie heeft kunnen ondernemen om de veiligheid voor de spaargelden van de Britten te verzekeren.