AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) faciliteert indien nodig de garantieaanvragen voor Nederlandse spaarders van de internetspaarbank Icesave aan de IJslandse overheid. Dat zei een woordvoerder van DNB woensdag.

"Dat geldt dus voor alle aanvragen", aldus de zegsman. DNB is in gesprek met de IJslandse autoriteiten over de problemen bij de internetspaarbank Icesave.

Vooralsnog kunnen Nederlanders de eerste 20.000 euro spaargeld via de DNB kunnen claimen bij de IJslandse overheid. "Wij verwachten dat IJsland de garantie op spaartegoeden zal verhogen naar het door de Europese Unie dinsdag vastgestelde minimum van 50.000 euro", aldus de DNB-zegsman.

Regels
IJsland is geen lid van de Europese Unie, maar past volgens de DNB-woordvoerder vaak wel zijn regelgeving aan de richtlijnen en wetgeving van de Europese Unie aan.

Compensatie voor het overige spaargeld kunnen Nederlanders in Nederland claimen tot een maximum van 100.000 euro per persoon.

Kort geding
De Consumentenbond heeft bekend gemaakt dat de organisatie naar de rechter stapt om zo gedaan te krijgen dat klanten weer bij hun geld kunnen. De bond start een kort geding, dat mogelijk al donderdag dient. "IceSave moet consumenten toegang geven tot hun rekeningtegoeden", aldus de Consumentenbond.

Een aantal spaarders liet eerder via het Nationaal Incasso Bureau (NIB) beslag leggen op tegoeden van Icesave Nederland en het IJslandse moederbedrijf Landsbanki.

Vergunning
Het garantiestelsel geldt voor banken met een Nederlandse bankvergunning. Zowel Nederlandse banken als banken die hun hoofdvestiging buiten Europa hebben moeten een dergelijke vergunning hebben om op de Nederlandse markt actief te kunnen zijn. Nederlandse spaarders bij Europese banken waarmee de DNB afspraken heeft gemaakt, kunnen ook in aanmerking komen voor een compensatie in Nederland. Dit laatste geldt onder meer voor Icesave.

Mensen die spaargeld hebben bij Europese banken zonder afspraken met DNB, moeten in geval van faillissement hun claim neerleggen in het thuisland van de financiële instelling.

Website
De website van DNB was woensdag ernstig vertraagd door vragen over de internetspaarbank. Ook krijgt de DNB veel telefoontjes binnen.

Woensdag ging de website van de internetspaarbank Icesave Nederland op zwart, waardoor klanten niet meer bij hun tegoeden konden. Op de website worden ze nu verwezen naar de website van DNB voor meer informatie.