AMSTERDAM - De Britse premier Gordon Brown overweegt de IJslandse autoriteiten aan te klagen om de tegoeden van Britse spaarders bij de in nood geraakte bank Icesave veilig te stellen.

Brown vertelde woensdag tijdens een nieuwsconferentie dat de Britse regering spaarders zal helpen. In Groot-Brittannië hebben 300.000 mensen geld bij Icesave gestald. In totaal gaat het om 4 miljard pond (5,1 miljard euro) aan spaartegoeden.

Het Britse garantiestelsel dekt spaartegoeden tot 50.000 pond. Maar minister van Financiën Alistair Darling zei tegen de publieke omroep BBC dat de regering, gezien de "uitzonderlijke omstandigheden", er in dit geval voor zal zorgen dat spaarders al hun geld terugkrijgen.

Garanties
Volgens Darling weigert IJsland garanties te geven over het vergoeden van internationale spaarders. "De IJslandse regering heeft me, geloof het of niet, verteld dat ze niet van plan zijn om hun verplichtingen na te komen."

Ook Darling laat het er niet bij zitten. "We zullen IJsland tot het bittere eind achtervolgen om te verzekeren dat we ons geld terugkrijgen", aldus de minister tegenover tv-zender GMTV.

Landesbanki
IJsland heeft door de kredietcrisis twee van zijn grootste banken genationaliseerd, waaronder de moederbank van Icesave, Landesbanki.

De Britse regering maakte woensdag bekend 50 miljard pond sterling (64,6 miljard euro) uit te trekken om de belangrijkste banken in Groot-Brittannië van extra kapitaal te voorzien.