LONDEN - De Britse regering trekt 50 miljard pond sterling (64,6 miljard euro) uit om de belangrijkste banken in Groot-Brittannië van extra kapitaal te voorzien. Dat maakte de Britse minister van Financiën Alistair Darling woensdag bekend.

De Europese Commissie moet het plan nog goedkeuren.

In ruil voor de kapitaalinjectie neemt de Britse overheid een belang in de banken. Ook wordt 200 miljard pond door de Bank of England beschikbaar gesteld om de banken van extra liquiditeit te voorzien. Het gaat om de banken Royal Bank of Scotland, HBOS, Barclays, Abbey, Lloyds TSB, Nationwide, HBSC en Standard Chartered.

Klappen
De beurskoersen van veel Britse banken hebben de laatste dagen harde klappen gekregen door zorgen over geldgebrek bij de banken. Zo verloor RBS dinsdag 39 procent in waarde en daalde de hypotheekbank HBOS ruim 40 procent.

Op de Londense beurs werd woensdag in eerste instantie met instemming gereageerd op het reddingsplan. Later in de ochtend sloeg de stemming echter om. RBS daalde 4 procent, Lloyds TSB verloor bijna 8 procent en HSBC zakte 5 procent. Alleen HBOS deed het goed met een winst van 22 procent.

Cruciale stap
Darling zei dat het reddingsplan nodig is om het vertrouwen in Britse banken te herstellen en het bancaire systeem weer op gang te brengen. Hij sloot verdere maatregelen niet uit. "We zullen alles doen wat nodig is. Ik denk dat regeringen in de hele wereld dat moeten doen. Dit is een cruciale stap voorwaarts."

Onrust
Darling voerde samen met de Britse centralebankpresident Mervyn King maandagavond met bankiers crisisoverleg over de onrust in de financiële sector. Toen werd besloten dat Britse banken steun zouden krijgen van de overheid om een ineenstorting te voorkomen. Dinsdagavond werden samen met premier Gordon Brown de details van het plan afgestemd. Het plan wordt woensdagmiddag aan het Britse parlement voorgelegd ter goedkeuring.

Volgens Darling loopt de Britse belastingbetaler geen gevaar en worden de leningen binnen een periode van drie jaar terugbetaald door de banken. Eerder nationaliseerde de Britse regering al de hypotheekbanken Northern Rock en Bradford & Bingley. Ook werd geholpen met de overname van HBOS door Lloyds TSB.