AMSTERDAM - Hij had zelf wellicht een ander moment gekozen om over zijn inkomsten te praten, maar de topman van de failliete zakenbank Lehman Brothers heeft tijdens een hoorzitting bekend sinds 2000 300 miljoen aan salaris en bonussen te hebben opgestreken.

Richard Fuld werd maandag aan de tand gevoeld in het kader van een noodpakket aan maatregelen ter waarde van 700 miljard dollar om de Amerikaanse financiële sector uit het slop te halen. De voorzitter van het commitee dat Fuld ondervroeg, Henry Waxman, liet fijntjes weten dat Fuld naast een riant salaris ook de beschikking had over een huis van 14 miljoen dollar in Florida en een vila in Idaho voorzien van een kunstcollectie.

Feestje
Tussen 2004 en 2007 boekte de zakenbank recordinkomsten. In 2007, het jaar waarin de hypotheek- en kredietcrisis al huishield, kon het ook nog een feestje vieren toen het ABN Amro financieel adviseerde bij diens overname, de grootste acquisitie van dat jaar.

Waxman ging in eerste instantie uit van een salaris van 500 miljoen vanaf 2000, maar Fuld corrigeerde de voorzitter. "Voor de jaren waar u op doelt bedroeg mijn beloning in 60 miljoen dollar, en het bedrag dat ik daarboven uit het bedrijf haalde was 250 miljoen dollar. Nog steeds een aardig bedrag trouwens," tekende persbureau AFP op uit zijn mond.

Koper
Lehman vroeg op 15 september faillissement aan, nadat pogingen om een koper te vinden waren gestrand. Lehman werd tot veler verrassing aan zijn lot overgelaten, nadat de Amerikaanse overheid de hypotheekgiganten Freddie Mac en Fannie Mae wel te hulp schoot.

In een aantal verklaring gaf Fuld al eerder aan 'geen enkele' verantwoordelijkheid te nemen voor de ondergang van Lehman. In plaats daarvan wijst Fuld op een 'litanie' aan destabiliserende factoren. Zo zouden de media, shortsellers, de overheid en een uitzonderlijke 'run' op zijn bank hebben bijgedragen aan het failissement.

Wakker
Desondanks knaagt er iets bij de topman. "Ik word elke nacht wakker denkend aan wat ik anders had kunnen doen," aldus Fuld tijdens de twee uur durende zitting. "Deze pijn blijft me de rest van mijn leven achtervolgen."

Waxman wees op een interne memo waarin de beloningsafdeling van Lehman op 11 september een aanbeveling deed voor drie gouden handdrukken ter waarde van in totaal 20 miljoen dollar. "In andere woorden, terwijl de heer Fuld bij minister Paulson (Financiën) pleitte voor een nationaal reddingsplan, bleef Lehman miljoenen dollars aan beloning over de balk smijten."

Fraude
Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt momenteel of de handelswijze van Lehman tijdens de crisis op te vatten valt als fraude. Tijdens de hoorzitting bleef Fuld bij de lezing dat hij investeerders volledig heeft ingelicht. "Nee, we hebben onze investeerders niet misleid."

Door het faillissement is het vermogen van Fuld, grotendeels gebaseerd op aandelen Lehman, geslonken van 1 miljard dollar naar 100 miljoen dollar. Hij en zijn vrouw hebben een deel van hun kunstcollectie inmiddels verkocht, aldus de New York Times.