OEGSTGEEST - Als het aan Ohra ligt, gaan tienduizenden werknemers volgend jaar 'aan de fitness'. De zorgverzekeraar heeft een contract gesloten met het bedrijf Intenz, dat gespecialiseerd is op het gebied van bedrijfsfitness. Dat liet Ohra woensdag weten.

Door de samenwerking kunnen werknemers die collectief verzekerd zijn via Ohra flinke kortingen krijgen op de abonnementskosten van een fitnessclub. "Via een internetportaal coachen wij de mensen om vervolgens ook echt naar de sportschool te gaan", zei directeur René Sielhorst van Intenz.

Verzuim
"Wij zien het liefst dat bedrijfsfitness verplicht gesteld wordt, omdat sporten goed is voor de gezondheid, en daardoor het ziekteverzuim terugdringt", zei Ohra-directielid Hanneke Jukema. Hoeveel geld de verzekeringsmaatschappij in het project steekt, wilde zij niet zeggen.

Het is een trend dat zorgverzekeraars zich niet alleen bezig houden met het vergoeden van ziektekosten, maar zich ook richten op gezondheid en het voorkomen van ziekten. Zo liet verzekeraar Agis onlangs weten e-fitzones in bedrijven te ontwikkelen, zodat werknemers via computergames kunnen bewegen. Ook verzekeraar Achmea geeft al jarenlang korting aan zijn leden op sportschoolabonnementen.

Positief
Volgens Jukema is het echter de eerste keer dat een verzekeraar op zo'n grote schaal werknemers wil laten sporten. "Dinsdag hebben wij op een congres met honderd werkgevers gesproken over het initiatief." Volgens de bestuursvrouw hebben al veel bedrijven positief op de fitnessplannen gereageerd.

Clown Bassie hoeven we niet in een fitnesspakje in reclamespotjes over bedrijfsfitness te verwachten. De tv-clown kreeg vorige week veel publiciteit met zijn deelname aan een Ohra-commercial over een aanvullende zorgverzekering. Volgens Jukema blijft het bij deze actie.