NEW YORK - De beursgraadmeters op Wall Street zijn dinsdag na een licht hogere opening geleidelijk aan diep in het rood gezakt. Beleggers hadden hun hoop gevestigd op een gecoördineerde renteverlaging van de Amerikaanse en Europese centrale banken, maar die ingreep bleef uit.

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, kondigde wel een nieuwe noodmaatregel aan om bedrijven buiten de financiële sector met liquiditeitsproblemen te helpen. De Fed gaat kortlopende schuldpapieren, zogenoemde commercial papers, van hen kopen. Ondernemingen gebruiken dergelijke schuldpapieren om ook bij tijdelijke tekorten aan liquiditeit de normale bedrijfsvoering te financieren.

Volgens Fed-voorzitter Ben Bernanke blijft de kans dat de inflatie niet zal afnemen een aanzienlijke zorg. Daarnaast is het risico dat de Amerikaanse economie zal verslechteren toegenomen.

Dow Jones
De toonaangevende Dow-Jonesindex, die maandag al onder de psychologisch belangrijke grens van 10.000 punten dook, eindigde 508,39 punten (5,1 procent) lager op 9447,11 punten. Geen enkel Dow-fonds wist het hoofd boven water te houden. De breder samengestelde S&P 500-index sloot 60,66 punten in de min op een stand van 996,23 punten. Dat betekent een verlies van 5,7 procent. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 108,08 punten (5,8 procent) omlaag tot 1754,88 punten.

Maandag gingen de beursgraadmeters al scherp omlaag door zorgen over de crisis in de financiële sector. Die zorgen staken vooral de kop op door reddingsacties voor verschillende Europese banken. Beleggers vrezen dat de kredietcrisis de gewone economie zal raken, omdat bedrijven minder geld hebben om te investeren.

BofA
Vooral financiële fondsen kregen weer zware klappen dinsdag. Bank of America maakte een smak van ruim 26 procent, nadat het maandag na het slot van de beurs een tegenvallend kwartaalbericht had gepubliceerd. Het bankconcern zag de winst met ruim twee derde dalen en liet ook weten dat het de helft minder dividend gaat uitkeren. Daarnaast heeft het concern plannen om geld op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen voor een bedrag van 10 miljard dollar.

Citigroup dook 13 procent omlaag en JPMorgan Chase kreeg een koersval voor de kiezen van 10,6 procent. General Motors, dat auto's maakt maar ook een financieel dochterbedrijf heeft, verloor 10,9 procent.

Alcoa, één van 's werelds grootste aluminiumproducenten, moest 7,7 procent inleveren. Na het slot van Wall Street maakt het concern zijn derdekwartaalcijfers bekend.

ExxonMobil
Oliemaatschappij ExxonMobil kon aanvankelijk profiteren van een gestegen olieprijs, maar eindigde uiteindelijk met een verlies van 1,6 procent. Een vat lichte Amerikaanse olie van 159 liter kostte dinsdagavond 89,69 dollar, 2,1 procent meer dan aan het begin van de handel.

De euro noteerde een koers van 1,3630 dollar. Dat was bij het slot van de Europese beurzen 1,3640 dollar.