UTRECHT - De VO-raad, de organisatie van werkgevers in het voortgezet onderwijs, eist dat de rechter de onderwijsbonden weer terugstuurt naar de onderhandelingstafel. Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Utrecht tijdens een kort geding dat juist door de onderwijsbonden was aangespannen.

De bonden en de werkgevers hebben ruzie over de uitkomst van de onderhandelingen die ze op 12 september afsloten. Volgens de bonden leggen de werkgevers dat akkoord verkeerd uit. De bonden spanden het kort geding aan om de werkgevers te dwingen teksten te rectificeren en het akkoord voor te leggen aan hun leden.

Op de zitting bleek dat de VO-raad dat laatste al heeft gedaan. Een grote meerderheid van de leden van de VO-raad blijkt tegen het onderhandelingsresultaat. Volgens de woordvoerder van de vakbonden is dat niet zo raar, want het akkoord is door de VO-raad neutraal voorgelegd. Zoiets moet met een positief advies, anders heeft het geen zin, stelden de bonden.

Onderhandelen
De VO-raad is weer boos over de manier waarop de bonden dit "precaire onderhandelingsresultaat" naar buiten hebben gebracht. De VO-raad vindt ook niet dat er iets te rectificeren valt. Wel willen de werkgevers heel graag snel weer onderhandelen, want een akkoord moet er komen, betoogden zij.

De kantonrechter doet op 13 oktober uitspraak.