AMSTERDAM - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt dat er vergaande beleidsmaatregelen nodig zijn om de internationale kredietcrisis te bezweren. Dit schrijft de organisatie in de oktoberversie van haar Global Financial Stability Report.

Volgens het IMF neemt het risico dat de problemen binnen het financiële systeem de reële economie raken, versneld toe en is de situatie sterk verslechterd sinds het vorige rapport, dat in april gepubliceerd werd.    

"De tijd voor kleinschalige oplossingen voor de problemen is voorbij", aldus IMF-voorzitter Dominique Strauss-Kahn. "Ik roep beleidsmakers op de crisis op nationaal niveau hoog op de agenda te zetten om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen."

Strauss-Kahn vindt dat nationale overheden nauw moeten samenwerken om een ommekeer te bewerkstelligen. Uit nieuwe berekeningen van het IMF blijkt dat de problemen ontstaan door de Amerikaanse hypotheekbeleggingen zouden kunnen leiden tot een schade van circa 1,4 biljoen dollar aan de wereldeconomie.