AMSTERDAM - Het technologieconcern Hewlett-Packard (HP) schrapt de komende twee jaar 560 banen in Nederland. De maatregelen maken deel uit van een wereldwijde reorganisatie die het bedrijf doorvoert in het kader van de overname van de automatiseerder Electronic Data Systems (EDS).

Dat heeft HP dinsdag bekendgemaakt. Naar verwachting moeten vooral werknemers die op de loonlijst staan bij EDS Nederland vrezen voor hun baan. Bij HP Nederland verdwijnen vooral banen bij de afdeling die IT-diensten levert. De twee bedrijven hebben samen bijna 4000 werknemers in Nederland

De reorganisatie gaat vrijwel zeker gepaard met gedwongen ontslagen, aldus een woordvoerder van HP Nederland. Voor de HP'ers die hun baan verliezen, bestaat een sociaal plan, voor de medewerkers van EDS niet. HP wil daarover op korte termijn om de tafel met de vakbonden en de ondernemingsraad.

EDS
Met de overname eerder dit jaar van EDS voor bijna 14 miljard dollar werd HP in een klap de op een na grootste leverancier van IT-diensten ter wereld, achter marktleider IBM. Het in de Amerikaanse stad Palo Alto gevestigde bedrijf is verder bekend als producent van onder meer laptops en printers.

HP kondigde drie weken geleden aan dat bij de integratie van EDS wereldwijd bijna 25.000 arbeidsplaatsen verloren gaan. Dat is ongeveer 7,5 procent van het totale personeelsbestand. De afgelopen jaren schrapte het concern al 14.500 banen om kosten te besparen. In Nederland verdwenen 350 arbeidsplaatsen.