REYKJAVIK - Het financiële systeem van IJsland is in versneld tempo in een crisis geraakt. 's Lands op een na grootste bank Landsbanki is onder curatele gesteld, andere banken hebben de controle gedeeltelijk moeten afstaan aan de overheid.

Verder is de nationale munt gekoppeld aan andere valuta. Volgens Reykjavik heeft Rusland aan IJsland een lening van 4 miljard euro verstrekt. Moskou heeft dit niet bevestigd.

Het bestuur van de Landsbanki is vervangen, zo maakte handelsminister Bjorgvin Sigurdsson dinsdag bekend. De bank blijft wel gewoon opereren. De grootste bank van IJsland, Kaupthing, kreeg van de regering een noodkrediet ter waarde van 500 miljoen euro.

Icesave
Een en ander zou gevolgen kunnen hebben voor internetspaarbank Icesave, een dochter van Landsbanki die ook in Nederland actief is. Klanten kunnen volgens een woordvoerder van Icesave gewoon bij hun geld. Wel loopt de klant bij het inloggen op de website vertraging op, hetgeen erop zou kunnen wijzen dat de site overbelast is. In Groot-Brittannië zijn bij Icesave inmiddels geen transacties meer mogelijk.

De IJslandse overheid nam maandagavond de controle op de gehele bankensector over. De regering garandeert banktegoeden volledig en kan banken nu onder meer failliet verklaren of dwingen te fuseren.

Failliet
De regering van het noordelijke land was bang dat zonder overheidsoptreden het land failliet zou gaan. "Er is een reëel gevaar dat de economie van IJsland in het slechtste geval met de banken wordt meegezogen in een draaikolk, waarvan het resultaat een nationaal bankroet kan zijn", zei premier Geir Haarde maandagavond.

Dinsdag koppelde de IJslandse Centrale Bank de nationale munt, de kroon, aan een mandje andere valuta. De koppeling moet voorkomen dat de waarde van de kroon, die de afgelopen weken al is verschrompelt, nog verder daalt.

De IJslandse banksector draagt voor 34 procent bij aan het bruto binnenlands product van het land. Volgens analisten is IJsland hierdoor "uiterst slecht geplaatst om de kredietcrisis het hoofd te bieden".