AMSTERDAM - Het aantal beursgangen is wereldwijd op het laagste niveau sinds 2003 beland. In het derde kwartaal waagden slechts 159 bedrijven de sprong naar de beurs, zo blijkt uit onderzoek van Ernst & Young.

Het opgehaalde kapitaal daalde in het derde kwartaal met 66 procent tot 13,1 miljard dollar ten opzichte van het voorgaande kwartaal, bovendien waren er 108 minder transacties.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar is het aantal beursgangen gehalveerd in vergelijking met dezelfde periode in 2007. Bovendien zijn tot nu toe 242 beursintroducties uitgesteld of afgeblazen, tegenover 169 vorig jaar.

Herstel
Volgens Gil Porter, die bij Ernst & Young beursgangen onderzoekt, is het in het licht van de economische turbulentie begrijpelijk dat er minder animo is om bedrijven naar de beurs te brengen. "We weten uit ervaring dat markten zich weer herstellen. In de nasleep van de internetbubbel nam dat ongeveer drie jaar in beslag."

De meest actieve beurzen het afgelopen kwartaal, gemeten naar hoeveelheid beursgangen en het opgehaalde kapitaal, waren de Australisxche beurs ASX, de Hong Kong Stock Exchange (HKEx) en de Amerikaanse NASDAQ.