TOKIO - De beurs in Tokio is dinsdag fors lager gesloten door aanhoudende zorgen over de crisis in de wereldwijde financiële sector.

De Nikkei-index dook gedurende de handel voor het eerst in vijf jaar door de grens van 10.000 punten. Later liepen de verliezen weer wat terug, toen in Australië de rente scherper werd verlaagd dan verwacht.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een verlies van 317,19 punten (3,0 procent) op 10.155,90 punten. Japanse aandelen stonden onder druk door de grimmige economische vooruitzichten door de financiële crisis en de sterkere yen. Vooral exporteurs moesten het daardoor ontgelden. Autofabrikant Toyota Motor verloor 4,9 procent en Honda daalde 5 procent. Mazda verloor 5,9 procent en Nissan koerste 4,8 procent omlaag.

Sharp
Elektronicaconcern Sharp kelderde 9,3 procent tot de laagste stand sinds 1998. Het bedrijf gaf maandag een winstwaarschuwing, onder meer wegens een zwakkere verkoop van mobieltjes. Panasonic daalde 1,3 procent en Sony zakte 3,2 procent.

Elders in het Verre Oosten was het beeld positiever. De beurs in Seoul steeg 0,5 procent en de All Ordinaries in Sydney klom 1,2 procent. De beurs in Hongkong bleef dicht wegens een vakantiedag.